Reforma constitułională din Biserica Ortodoxă a Transilvaniei între 1850-1925 - BRUSANOWSKI, Paul (2020)
Încă din anii în care am lucrat la teza de doctorat si am parcurs, la sfatulPărintelui Magistru Dr. Mircea Păcurariu, cele aproximativ 11.300 pagini tipăriteale Protocoalelor Sinoadelor arhidiecezane si ale Protocoalelor CongreselorNaŃional Bisericesti de la Sibiu, mi-am dat seama de necesitatea redactării uneilucrări despre organizarea constituŃională a Bisericii Ortodoxe Române dinUngaria si Transilvania din timpul păstoririi mitropolitului Andrei baron deSaguna si a urmasilor săi. La baza acestei vieŃi constituŃionale s-a aflat Statutulorganic. Desi aflat în vigoare în teritoriile intracarpatice timp de peste o jumătatede veac (1868-1925), totusi Statutul a fost analizat pentru prima dată în detaliuabia în 1914, de către fiscalul sau juristul Mitropoliei sibiene, Ioan A. de Preda1.De fapt, de atunci nici nu a mai fost retipărit (până în anul 2007, în revistaINTER din Cluj-Napoca).Lucrarea de faŃă va începe, în partea I, tocmai cu republicarea StatutuluiOrganic. Apoi vor fi prezentate critici si aprecieri la adresa Statutului de-a lungultimpului, vor fi analizate câteva lucrări si regulemente din sursele pe care le-afolosit, iar în finalul primei părŃi va fi prezentată evoluŃia operei de reînnoireconstituŃională a Bisericii, săvârsite de mitropolitul Saguna, operă încheiată tocmaicu votarea si sancŃionarea Statutului Organic. În partea a doua a lucrării, voianaliza în detaliu modul de aplicare a constituŃionalismului bisericesc după anul1870 (după întrunirea primelor sinoade diecezane si congrese în regimconstituŃional). În centrul atenŃiei se află Arhidieceza sibiană, precum si una dineparhiile sufragane, cea de la Arad