Icoana românească pe sticlă. Curs universitar - TRIF, Claudia-Cosmina (2021)
Pictura pe sticlă își are originea în Bizanț. De aici, artapicturii pe sticlă a fost adusă mai întâi în Italia, la Veneția, deanumiți pictori bizantini, unii cercetători estimând caperioadă inițială intervalul dintre anii 1380‐1420 (Popescu,1969, p. 31). Conform informațiilor istorice, odată cuevenimentul major al căderii Constantinopolului sub turci,în anul 1453, mulți dintre iconarii bizantini au fost nevoiți săse refugieze în Apus, ducând cu ei influența artei bizantine.Conform opiniei asumate de majoritatea istoricilor,pictura pe sticlă a început să fie prezentă în Transilvania înprima jumătate a secolului al XVIII‐lea, prin intermediulnegustorilor ambulanți care vindeau obiecte de cult specificeApusului, produse în centrele de pictură pe sticlă din zonelerăsăritene ale Europei Centrale (Bavaria, Boemia, AustriaSuperioară, Silezia, Moravia, Galiția și Slovacia).