Erdélyi magyar ifjúság Szociológiai jellegzetességek és változások 2001 és 2016 között - VERES, Váler (2021)
Az ifj úság helyzete, továbbtanulási esélyei, társadalmi és munkaerőpiaci problémái világviszonylatbanis nagy kihívásnak számítanak. Az ifj úsági munkanélküliség, a bizonytalanmunkaerőpiaci státusz a fi atalok életútját, jövőképét jelentősen meghatározza. A fi atalokértékrendje, identitása, szabadidőtöltési mintái is jelentős változásnak vannak kitéve. Agyors társadalmi változások, a szakirodalomban az ifj úsági korszakváltásnak nevezett jelenség,a generációk közötti új viszonyok nem nyújtanak elegendő mintát, a korábbi életcélok,szakmai pályák, családmodellek számukra nem követhetők, és az új helyzetben való eligazodásszámos kihívás elé állítja a fi atalokat, amit tekinthetünk anómiás helyzetnek vagyidentitáskrízisnek. Az erdélyi magyar fi atalok többszörös kihívással találták szembe magukat,a kisebbségi helyzet adta nehézségek, az identitás megőrzése mellett az EU-csatlakozássaljáró új kihívások és lehetőségek tárházában kellett eligazodniuk az otthonmaradás és akivándorlás csábításainak közepette. Emellett az oktatás expanziójával a fi atalok élethelyzetejelentősen megváltozott, bár az elmúlt egy-másfél évtized változásait behatóan nem ismerjük,e hiány pótlására íródott ez a kötet.