Bârsana din Ţara Marantureşului - HOTEA, Maria; TIMUR CHIȘ, Vasile; HOTEA, Mihai (2021)
În comuna Bârsana, urme ale locuiriiumane datează încă din paleolitic, dovadaconstituind-o descoperirile arheologice de peterasa râului Iza, din locul numit „La Prisăci" ,identificate de etnograful Francisc Nistor şi aflate laMuzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei(Kacso C., 2011). Cercetăriile arheologice şidescoperirile întâmplătoare de pe Dealul„ Cetăţeaua " şi din zona ,,Podul Miresei" dinBârsana, au scos la iveală un depozit de bronzuri(bronz târziu) şi ceramică din epoca bronzului ceaparţine de cultura Suciu de Sus (Kacso C., 2011).