Cultura politică în Romănia - STOENESCU, Roxana-Alice (2021)
Procesele, nefinalizate sau neinițiate, de modernizare a societățiiromânești au condus de timpuriu la manifestarea, în angrenajul social, aunei educații constant precare și la absența de factori identitarialternativi. Din cauza lipsei cărții ca mediu de comunicare și mai ales deeducare, „modernitatea”, respectiv procesul de modernizare, a fostpercepută mai puțin ca o epocă a Iluminismului, Reformei religioase,secularizării și raționalizării incipiente, a fondării statului național,emancipării burgheziei și dezvoltării, în siajul acesteia, a unui spațiupublic modern cu tot cu posibilitățile de acțiune tipice unei culturipolitice intacte, cât mai degrabă ca un proces violent, marcat defeudalism, sisteme de putere represive și dictatură.1 Societatearomânească este marcată până astăzi, în sensul unei transmiteritransgeneraționale a traumei, de aceste experiențe ale violenței.