Arhivele Bistriței, Anul VI, Fascicula 1(17) – Românii și sașii din Ținutul Bistriței - BUTA, Mircea Gelu (2021)
Locuitorii Transilvaniei sunt astăzi, în proporție de 80%, sub aspectetnic, români. Numele vine, fără nicio îndoială, din cuvântul latin„Romanus”, moștenit în limba română veche „rumân”. Până în jurulanului 1862, când numele oficial al țării a devenit România, multă vreme,populația care locuia pe acest teritoriu era cunoscută sub numele „blaci”,„valahi”, „olahi”...