Analiza probabilității de manifestare a hazardelor hidrice Studii de caz: bazinul superior al Râului Ilișua și secțiuni inundabile ale U.A.T. Târlișua, județul Bistrița‐Năsăud - KOBULNICZKY, Béla (2021)
Această cercetare dorește șă evidențieze elemente de factură probabilistică și deterministă.Studiul se bazează pe analiza spațială a probabilității de manifestare a hazardelor hidricerealizată cu ajutorul programelor de modelare spațială. Este importantă realizarea unei astfelde analize la nivel de bazin, deoarece evidențiază și aportul altor cursuri de apă în conturareaunui scenariu favorabil declanșării inundațiilor. Motivul pentru care am ales să abordez acest subiect, este legat de faptul că doresc sărealizez un studiu detaliat în ceea ce privește manifestarea hazardelor hidrice. Existența unorastfel de studii pot facilita demersurile autorităților locale, privind prevenirea manifestărilor deacest tip, prin creșterea gradului de conștientizare al populației datorită campaniilor deinformare, precum și reziliența acestora în fața unui posibil dezastru.