Caligrafia japoneză în memoria clipei - FRENȚIU, Rodica (2021)
Cumpărați cartea în format tipărit.Caligrafia japoneză în memoria clipei este o carte unică în cultura română, care se adresează tuturor celor interesați de explorarea unui fascinant orizont artistic. Este o cercetare temerară, ce combină inedit două mișcări de apropiere față de arta caligrafiei japoneze. O mișcare de la exterior spre interior, ce abordează, cu ajutorul lecturilor complementare, arta caligrafiei japoneze ca practică spirituală și exercițiu estetic, într-un context istoric și cultural. Și o mișcare dinspre interior spre exterior, ca mărturisire directă a exercițiului caligrafic, prin intermediul lucrărilor cu care autoarea-caligraf își ilustrează cartea.Aflată pe calea căutării sensului pe care caligrafia japoneză l-a căpătat, în timp, pentru propria sa înțelegere, Rodica Frențiu aduce în fața cititorului un demers științific și o narațiune personală configurate de un spațiu al întâlnirii dintre Vest (cultura alfabetului) și Est (cultura caracterelor logografice), propus de caligrafia japoneză, de un loc al dialogului cu maestrul caligraf japonez și de un timp al adopției oferit de această artă, punctat de trei momente: al învățării, al auto-cultivării și al descoperirii dimensiunii creatoare