Economia Clujului. Municipiul Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj: Dezvoltarea economiei locale în deceniul 2008-2018 - MOLDOVAN, Darie; MARE, Codruța; PETROVICI, Norbert (2021)
În ultima decadă s-au intensificat procesele de globalizare care localizează procesele secundare aleorganizațiilor globale către noi spații specializate în operațiuni (Peck 2018; Oshri, Kotlarsky, andWillcocks 2015). Cea mai mare parte din procesele care fac obiectul externalizărilor de outsourcing șioffshoring sunt cele de Business Process Outsourcing (BPO) și Information Technology Outsourcing (ITO)(Oshri, Kotlarsky, and Willcocks 2015).La nivel global, India, China și Filipine sunt destinațiile preferate prin excelență, capitalizând peste 80%din externalizări. La nivel european, Europa Centrală și de Est a devenit spațiul care a capitalizat cele maimulte dintre externalizările din Occident, în mod particular pentru capitalul german (Marin 2018;Dustmann et al. 2014). Din totalul investițiilor străine ale companiilor germane, 45,4% sunt externalizareîn Europa Centrală și de Est. În România 63,7% din investițiile străine germane sunt externalizări (Marin,Schymik, and Tarasov 2018).