Studii de antrozoologie. Etica și lumea non-umană - VASILIU, Codrin Dinu; BODI, George; FRASIN, Irina (2021)
Animalele sunt omniprezente în viețile și societățile noastre, în gândurile și culturanoastră și ar fi aproape imposibil să ne imaginăm viața fără ele și să ne înțelegempe noi înșine în absența lor. Societățile și culturile noastre au fost construite peexploatarea animalelor și sunt încă, într-o foarte mare măsură, dependente de aceasta.Animalele există în miturile, legendele şi folclorul tuturor popoarelor. Religiiletuturor comunităţilor includ animalele în cosmologiile lor, în credinţe, ritualuri sauîn practică. Ele au fost venerate, au fost considerate tabu, au fost sacrificate sauasociate cu diverse zeităţi sau spirite. Din acest motiv poate, relația noastră cu eleeste una absolut specială, complexă, ambivalentă și dificil de înțeles. Pe de o parteexploatate și folosite drept resurse, pe de altă parte tovarăși și prieteni iubiți, care neajută să ne vindecăm, să devenim mai buni, mai empatici, mai plini de compasiune.În mod normal faptul că astăzi înțelegem și cunoaștem animalele mai bine artrebui să determine implicit și schimbări majore în modul în care le tratăm.