Valori identitare transmisibile în arhitectura rurală săsească din Transilvania - VOINEA, Alina Elena (2022)
Arhitectura săsească are o imagine identitară recognoscibilă pe care o admirăm și o luăm drept exemplucivilizatoriu, expresia unei culturi superioare astăzi în proces de colonizare după exodul sașilor. Locuitoriiprezenți majoritari ai satelor săsești de astăzi sunt românii și rromii. Arhitectura satelor exprimă consistențarelațiilor culturale. Mutațiile arhitecturii reflectă situația comunității rurale. Observăm manifestări identitateindependente ale locuitorilor și intenții educative de mustrare și moralizatoare, precum și atitudini de muzeificareși îndrumare în conservare. Organismele de profesioniști în practica patrimonială manifestă o înclinație sprecomunicarea exclusivă cu omul arhaic, făcând abstracție sau contestând zbuciumul omului contemporan.