Janovics. Cineast în generația 1900 - ENYEDI, Delia (2022)
Jenő Janovics e, însă, o personalitate mult mai complexădecât simpla însumare a rolurilor sale sociale și culturale, iarvolumul de față are excepționalul merit de a deschide drumexplorărilor istorice și interculturale de care publicul de limbăromână, fie el unul specializat sau nu, a fost privat în modtradițional, în primul rând din motive politice rău înțelese șiaplicate, în ultima sută de ani. Rezultat al unei cercetări deamploare și substanță care a acoperit, în teza doctorală a DelieiEnyedi, atât activitatea teatrală cât și pe cea antreprenorială șicinematografică, Janovics. Cineast în generația 1900 se concentreazăînsă, așa cum spune și titlul, asupra celor din urmă dintredimensiuni, punând în lumină, preponderent, avântul excepțional pe care l‐a luat producția de film în Cluj, în principal în intervalul1913‐1920, sub directa coordonare a conducătorului TeatruluiMaghiar din orașul transilvan.