Aspecte scripturistice în opera lui Petrarca : intertextul biblic în Secretum, Canţonier şi Antiquis Illustrioribus - MĂRGINEAN, Irina Cristina (2022)
Mica Renaștere din secolele XIII‐XIV a constituit o primărevitalizare a culturii europene creștine, prin recuperareaculturii clasice antice, înainte de furtuna Marii Renașterii.Această perioadă reprezintă un moment de recapitulare a uneiîntregi tradiții, prin operele unor părinți ai Bisericii, precumToma d’Aquino, dar și ale unei serii de erudiți, autori de tratateenciclopedice care rezumau cunoștințele Antichității și EvuluiMediu, cum ar fi Brunetto Latini (maestrul lui Dante).Cercetarea Irinei Mărginean investighează îmbinarea, am puteaspune anastomoza celor două culturi, cea antică și cea păgână,propunându‐și să pună în evidență intertextul biblic din operaunui autor emblematic pentru întreaga epocă, FrancescoPetrarca. Mai exact, ea urmărește cu acribie trimiterile pe carepoetul, dar și filosoful Petrarca le face la textele din Vechiul șiNoul Testament. Din opera acestuia autoarea se concentreazăasupra a trei scrieri, Secretum meum sau De contemptu mundi,Canțonierul și Epistolae familiares. Deși și alte texte și tratate ar fiputut fi luate în considerare, precum De vita solitaria sau De otioreligiosorum, cele analizate sunt simptomatice pentru felul încare discursul religios se impunea asupra celui filosofic șipoetic, suferind însă la rândul său distorsiuni menite să exprimepersonalitatea intimă a autorului.