Cercetarea educațională. Volumul II. Repere metodologice și instrumentale - CRIȘAN, Claudia-Alina; STAN, Cornelia; BOCOȘ, Mușata (2022)
În cercetarea educațională sunt utilizate metode specifice de colectareși analiză sistematică a datelor, selectate de fiecare dată în funcție detipologia investigației ce urmează a fi întreprinsă. Pentru a evita eventualeleconfuzii se impune, mai întâi, o clarificare terminologică și o diferențiereclară între metoda de cercetare și metoda didactică. Astfel, metodele decercetare sunt proceduri specifice utilizate de către cercetător în colectarea șianaliza datelor pentru a investiga și identifica fenomene, situații, fapte șirelații dintre acestea. În schimb, metodele didactice sunt proceduri prin carecadrul didactic provoacă învățarea elevilor.