Praga. O călătorie simbolică (pagini de jurnal) - ediția a II-a, revăzută și adăugită - BRUCIU-COZLEAN, Andra (2022)
Cumpărați cartea în format tipărit.La originea acestei cărți, nu un ghid de genul celorrecomandate pentru turiști cât o călăuză pentru suflet, înuniversul compus din straturile succesive de istorie șifrumusețe ale orașului Praga, se află experiența meapersonală, timp de un an, ca lector de limbă și civilizațieromână la Universitatea Carol.Asemeni unui caleidoscop rostogolind inserții delumină și umbră, Praga oferă instantanee pe placuloricărui. Ceea ce impresionează din primul moment esteînsă diversitatea priveliștilor. Aici, eclectismul stilurilor arhitecturale s‐a transformat în echilibru. Doar spiritulnostru, neobișnuit cu așa ceva, rămâne descumpănit șiperplex. Cum pot intra în fericitul anturaj al roților dințateatâtea stiluri? Cum pot coexista, te întrebi, într‐o dualitatecaracteristică spectralul și ludicul, umorul negru șiromantismul, veselia și paranoia declanșată de grandios?Greu de răspuns, greu de „metabolizat”. În orice caz,„Orașul de aur”, locul unde mai respiră prin emblemelecaselor spiritul vechilor proprietari, te provoacă să‐i bațistrăzile cotite și să‐i vizitezi casele „bântuite”.