A povesti suferința. Aspecte subiective în boală și suferință - BODEA, Cristian; CRIȘAN, Horațiu (2022)
Volumul de față se constituie în jurul ideii de narativitate și al eficacității salepentru subiectul uman aflat în suferință. Am ajuns la această „soluție” de aorganiza volumul colectiv pe care vi‐l propunem spre lectură, în urma unei muncide cercetare1, derulată pe o perioadă de mai bine de doi ani, în care am încercat săvalorificăm trei noțiuni filosofice care ocupă un loc central în dezbaterile teoreticecontemporane: subiectul, subiectivitatea și intersubiectivitatea.Titlul pe care l‐am ales, „A povesti suferința...”, vrea să reflecte oparticularitate a narațiunii, sau a povestirii, anume, aceea de a implica simultancele trei noțiuni: întotdeauna cineva povestește (subiectul) dintr‐o anumităperspectivă (subiectivitatea) și o face adresându‐se cuiva (intersubiectivitatea).Cercetarea în jurul acestor noțiuni, mai degrabă secundară, servește unui obiectivfoarte precis pe care echipa proiectului l‐a urmărit, și anume, acela de a contribuila o flexibilizare a clasicului model bio‐psiho‐social care orientează practicamedicală actuală.