Luminile românești - toleranță și afirmare identitară în Transilvania sec. XVIII - XIX și în Europa de astăzi - BUZALIC, Alexandru; POP, Horea Ovidiu (2022)
Iluminismul românesc s‐a datorat în primul rând Școlii Ardeleneși a fost promovat în special de clerici, iar tradiția românilor a dobândit ovoce în epocă prin deschiderea către modernitate. În acest an, la 200 deani de la întoarcerea lui Petru Maior la casa Tatălui ceresc, când Europapostseculară este în căutarea unei formulări care să‐i exprime unitatea șidiversitatea, specificul și universalitatea, când modernitatea a devenit eaînsăși o tradiție contestată, adresăm istoricilor, teologilor și cercetătorilorculturii invitația de a evalua soluțiile de conviețuire din Transilvania deacum două secole din perspectiva provocărilor de astăzi, precum și felulîn care religia, Biserica și clerul pot contribui în mod realist și pertinent laconfigurarea Europei de azi și de mâine.