Revista Română de Istorie Economică/ Romanian Journal of Economic History Vol. I/2022 - BALOG, Iosif Marin; GRÄF, Rudolf; BÁTHORY, Ludovic; NAGY, Miklos Robert; GAVRILĂ, Radu; SIMON, Zsolt; MĂRGINEAN, Mara; LUMEZEANU, Angela (2022)
Secolul al XXI-lea și-a consumat deja aproape un sfert din capitalul de timparondat. Schimbările produse în societatea românească, parte a societății europene, șipe plan mondial sunt copleșitoare, întrucât afectează toate segmentele vieții noastresociale, politice, culturale, sportive – și îndeosebi economice. Acest lucru face ca îndomeniul cercetării istorice, în cel al gândirii sociale, politice și în viața culturală săaibă loc transformări majore, ce constituie o reală provocare pentru cercetători,istorici, economiști, sociologi, psihologi, demografi, antropologi ș.a. Din aceastăscurtă și incompletă enumerare a celor ipotetic interesați de aspectele viețiieconomice și sociale reiese complexitatea temelor de istorie economică șimultidisciplinaritatea necesară abordării lor. Nu vom aminti aici decât în treacătdiferitele domenii și aspecte ale istoriei care se ocupă cu economia și cu efectele ei:economia individuală, a profesiunilor, a grupurilor sociale, a regiunilor, a țărilor, apopoarelor și – important – legăturile sociale ale acestor economii individuale aflateîn dezvoltare sau regres. Acestea reprezintă, după Weber, „economia ca exercitarepașnică a puterii de a dispune, orientată în mod primordial spre activitățieconomice”.