Arhivele Bistriței Anul VII, Fascicula 2 (20) Acad. Sever Pop „Un destin european” - BUTA, Mircea Gelu (2022)
Există oameni care au rara însușire de a vedea lucruri sau faptepe lângă care alții au trecut fără să le distingă, uneori sute de ani.Un exemplu cât se poate de concludent este o observație făcută deDostoievski la episodul evanghelic din Cana Galileii. Se știe, precumreiese din Evanghelia după Ioan, capitolul al doilea, că la Cana Galileiis-a produs prima minune săvârșită de Hristos și odată cu ea a începutactivitatea publică a Mântuitorului. Dostoievski a făcut următoareaobservație: Hristos începe să se manifeste în lume la un prilej de bucurie;o nuntă. Acolo preface apa într-un vin de aleasă calitate. Dacă neuităm în cele patru Evanghelii, minunile lui Hristos privesc episoadedramatice și tragice – boala, durerea și chiar moartea. Să nu uităm căIisus readuce la viață trei persoane, învierea lui Lazăr fiind un episodcopleșitor, așa cum îl știm din Evanghelii.