Dicționar de pedagogie (2021)
Dicționarul de pedagogie își propune definirea în termeni operaționali aconceptelor și sintagmelor pedagogice relevante în prezent în studiul științeloreducației și cu aplicabilitate în învățământul preuniversitar, prin realizarea unuiinventar al semnificațiilor educaționale ale acestora.Explicitarea semnificațiilor educaționale s-a realizat din perspective științificemultiple, operante în analizele, sintezele, cercetările teoretico-fundamentale și practicaplicativedin domeniul științelor educației, în teoria și practica educației, respectiv,după caz, cu evidențierea implicațiilor: pedagogice, psihologice, curriculare, didactice,manageriale, sociologice, filozofice, ergonomice, legislative, informatice, economice,etice, axiologice, specifice teoriei comunicării.În complementaritate, pentru sprijinirea cititorului, autorii au oferit analize șiinterpretări moderne, citate referitoare la conceptele analizate și exemple originale,în care s-au utilizat conceptele și sintagmele în enunțuri care se circumscriu științeloreducației. Dincolo de forța lor explicativă și ilustrativă, aceste suporturi sprijinăcititorul în exersarea și dezvoltarea limbajului de specialitate – psihopedagogic,curricular, didactic și managerial, îndeosebi prin definirea conceptelor pedagogice,prin realizarea de conexiuni logice între ele, prin realizarea de transferuri conceptualeși metodologic-acționale.