O minte sănătoasă într-un corp sănătos/ Mens sana in corpore sano - DUŞE, Călin Ioan (2022)
O minte sănătoasă într‐un corp sănătos ‐ Mens sana incorpore sano (lat.) minte sănătoasă în corp sănătos Iuvenal(60/65‐135 d.Hr.), Satire, X, 356. Omul înțelept aspiră la ominte sănătoasă și un corp sănătos. Ulterior, aceste cuvinteau devenit deviza educației fizice.Așadar, pornind de la acest dicton latin apare și aceastăcarte.Astfel, în urma cursului de Istoria doctrinei sociale aBisericii pe care l‐am susținut cu masteranzii în anuluniversitar 2020‐2021, curs pe care datorită situațieipandemice din România am fost nevoit să‐l predau on‐line.În cadrul acestui curs împreună cu masteranzii am discutatdespre problemele sociale, care macină grav societatearomânească. Am analizat împreună cauzele care duc lagravele probleme cu care se confruntă societatea românească,printre care au fost menționate: abandonul școlar,analfabetismul funcțional (41% cel mai ridicat din Europa),dezinteresul față de cititul cărților (un român cumpără anualcărți de 4 euro, în timp ce un german cumpără de 108 euro),cele mai multe mame minore și cele mai multe avorturi dinEuropa, abandonul copiilor nou născuți în maternități,violența domestică, fizică și sexuală, consumul de droguri șialte substanțe psihotice, rata mare a divorțurilor, dar și altegrave probleme sociale, de care este frământată și dezbinatăsocietatea românească.