Geniu rural. Amenajări Teritoriale Hidraulico-Agrare pentru Îmbunătațiri Funciare și Gospodărirea Apelor cu Baza tehnico-științifică „Hidraulica și scheme hidrotehnice” Volumul 3 Lucrări de irigații și desecări. Rol și clasificare. Cent - BLIDARU, Valeriu (2022)
Prof. univ. dr. doc. ing. Valeriu Blidaru (1921-2015) este unul dintre cei mai prolifici autori de lucrăriștiințifice și cărți de specialitate, fiind considerat pe bună dreptate o personalitate marcantă a învățământuluiși a cercetării hidroameliorative din România.Majoritatea lucrărilor sale au devenit încă de la publicare repere bibliografice fundamentale pentruprofesioniștii din domeniul Îmbunătățirilor Funciare, Geniului Rural si Gospodăririi Apelor. Amintesc doarcâteva dintre titlurile emblematice elaborate de-a lungul timpului: „Irigaţii”, „Desecări”, „Monografia lucrărilorde hidroamelioraţii”, „Amenajări Hidrotehnice pentru Dezvoltare Rurală”, „Dezvoltare rurală – Modernizăriîn amenajările de irigații și drenaje în România”, „Amenajări hidrotehnice complexe de-a lungul coridoarelornavale pan-europene și interioare pentru dezvoltare teritorială”, „Scheme hidrotehnice pentruamenajări teritoriale complexe cu independență energetică”.Ampla lucrare, intitulată sugestiv GENIU RURAL – Amenajări teritoriale hidraulico-agrare. Îmbunătățirifunciare și gospodărirea apelor (cu Baza tehnico-științifică „Hidraulica” și Scheme hidrotehnice),reprezintă o remarcabilă sinteză a operei științifice a profesorului Valeriu Blidaru și a colaboratorilor săi(menționați la începutul cărții).Opera profesorului Blidaru, având un caracter interdisciplinar (irigații, desecări, drenaje, protecțiamediului etc.), reprezentă viziunea sa integratoare asupra conceptului de geniu rural în țara noastră. Trecutul aarătat și viitorul va confirma că agricultura României nu va putea atinge parametrii unei agriculturi moderneși (nu va fi, n.n.) pusă la adăpost de anumite fenomene naturale – specifice zonei climatice și geomorfologice– fără suportul și protecția amenajărilor hidraulico-agrare, printre care cele de Irigații, Desecări-Drenaje, Îndiguiri, alături de păduri (...)”, scrie profesorul Valeriu Blidaru.