In honorem Mircea Gelu Buta - DUMITRAŞCU, Dan; GÂRDAN, Gabriel-Viorel (2022)
S‐au scris și s‐au spus, de‐a lungul timpului, despre Mircea Gelu Buta,atât de multe cuvinte întraripate de simțămintele prieteniei și recunoștinței, aleadmirației și ale colegialității. Multe dintre ele le‐am auzit la faimoaseleîntâlnirii „Medicii și Biserica” și o parte dintre ele le‐am consemnat în primulvolum editat în onoarea celui pe care îl numeam atunci „un om de suflet pentrusuflete”.Și totuși s‐au spus prea puține cuvinte despre cel ce slujește Cuvântuluiîntrupat în multe moduri. Slujește de multă vreme la căpătâiul celui cuprins desuferință cu siguranța pe care ți‐o dă știința și cu seninătatea pe care ți‐o dăcredința în Puterea nebiruită a Celui înviat. Slujește la catedră cu autoritateaexperienței binelui și oferă deschideri spre orizonturile întâlnirii cu Cuvântulce umblă printre noi în chipul semenului și ale mărturisirii Lui prin fapteînnobilate de iubire. Se pune, cu o generozitate care uneori e greu de înțeles înslujba cetății și a oamenilor ei, unește lumea medicală, animă viața culturală,trudește la ctitorii vizionare, strânge mărturii despre trecut și dă glasadevărurilor pe care unii le vor uitate, creează, cu eleganță, punți de luminăîntre oameni și lumi. Știe să dea credit tinereții, apreciază performanțamaturităților responsabile, cultivă elogiul seniorilor și memoria predecesorilor,se lasă învățat de Cuvânt și prin cuvânt și faptă dă imbold spre lucru bun.