Românii ortodocşi din America : documente. Volumul II - GÂRDAN, Gabriel-Viorel (2022)
Pentru a putea înțelege evoluția istoriei ecleziale a grupului românilor‑americani consider că este necesar să facem o periodizare a evoluției identitare a acestui grup, întrucât „fiecare val de imigranți români a avut trăsături distincte și mentalități proprii” iar acestea au influențat în mod hotărâtor evoluția vieții și instituțiilor bisericești. Istoria românilor‑americani a cunoscut mai multe etape de referință: generația „mia și drumul” (1895‑1924), etapa devenirii întru români‑americani (1924‑1948), etapa exilului anticomunist (1948‑1989) și etapa cantitativă (1989 – până în prezent).