Condiția fizică și sănătatea - TRIFA, Ioan P. (2022)
Activitatea fizică cuprinde orice mișcare corporală produsă de mușchii scheleticicare duce la o creștere substanțială a consumului de energie față de perioada deodihnă (nemișcare).CDC (Centers for Disease Control) a definit activitatea fizică ca „orice mișcarecorporală produsă prin contracția mușchilor scheletici care duce la o creșteresubstanțială a consumului de energie față de perioada de odihnă.” (ACSM HRPFAM,2010)În cadrul acestui larg concept de activități fizice, trebuie să se ia în considerareactivitățile de petrecere a timpului liber, exercițiile fizice, activitățile sportive, diferiteforme de deplasare (cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor),activitatea la locul de muncă și treburile gospodărești (Bouchard, Blair, Haskell, 2007).Consumul de energie asociat cu activitatea fizică reprezintă singura componentădiscreționară din totalul cheltuielilor de energie din viața de zi cu zi. Consumul deenergie în activitățile fizice la o persoană sedentară reprezintă doar aproximativ 25%din consumul total de energie pentru o zi, în timp ce acesta poate fi mai mare de 50%pe zi, în cazul unui atlet de anduranță în zilele de antrenament sau la persoanele caredesfășoară muncă fizică susținută pentru multe ore în decursul unei zilei.