Dezvoltarea competențelor în științe și tehnologie la elevii din învățământul gimnazial prin activități de educație extrașcolară realizate în Palatul şi Cluburile Copiilor - KEREKES, Jenő (2022)
Tema acestei teze se înscrie în contextul preocupărilor privind rolul activitățilorextrașcolare tehnico-științifice desfășurate în cadrul Palatului și Cluburilor Copiilordin județul Covasna în formarea competențelor în științe și tehnologie la eleviidin învățământul gimnazial. Am conceput Programului de intervenție „Știință șitehnologie în viața Ta” prin raportare la Curriculumul disciplinelor Fizică șiEducația tehnologică și aplicații practice pentru clasele a VI-a, din perspectivacomplementarității lui cu conținutul acestuia. Au fost analizate modalitățile dedezvoltare a competențelor generale și a celor specifice formulate în Curriculumcu ajutorul activităților extrașcolare, realizându-se astfel îmbunătățirea performanțelorșcolare ale elevilor prin activitățile de educație nonformală. De referințăau fost, în acest sens, studiile B. L. Barber, J. S. Eccles, M. R. Stone, care aratăcă se înregistrează rezultate școlare mai bune la elevii care participă la activitățiextrașcolare (B. L. Barber, J. S. Eccles, M. R. Stone, 2005), respectiv A. F. Feldman,J. L. Matjasko, care arată că la elevii participanți la activități nonformale se înregistreazăo implicare mai mare în viața școlară, rezultate mai bune la învățăturăși o rată scăzută de abandon școlar (A. F. Feldman, J. L. Matjasko, 2005)