Metoda interviului Povestea Vieții. Un pod între generații - CULIC, Lorina (2022)
Prima mea întâlnire cu interviurile povestea vieții a venit în contextul creionării unor exercițiide teren pentru studenții mei de anul I din cadrul cursului de Metode de cercetare în științelecomunicării. Dintre nenumăratele aplicații posibile, interviurile povestea vieții mi-au atrasatenția prin posibilitatea de conectare și înțelegere a mentalităților și diferențelorgeneraționale.În anii următori, interviurile povestea vieții au devenit instrumentul preferat deracordare a studenților cu diferite publicuri, cu contexte reale de cercetare, cât și uninstrument la îndemână în aproape toate temele de cercetare, o unealtă care invită laintrospecție și exersarea abilităților de comunicare interpersonală. În mod natural, amconsiderat că e oportunitatea perfectă de a folosi acest instrument pentru teme de cercetare deinteres pentru studenți, precum documentarea diferențelor generaționale pe teme precummodele antreprenoriale, perspective politice, atitudini și valori.Pentru studenți, această temăs-a dovedit a fi extrem de provocatoare, unii dintre aceștia fiind puși pentru prima dată înipostaza de a stabili un subiect al interviului, de a construi instrumentul de cercetare, cât și dea colecta datele în mod real, luând în considerare nevoile intervievatului și interpretândindiciile sociale și de mediu.