Egy életmű „képződésének” konstellációi. Böhm Károly filozófiájának utóélete - UNGVÁRI ZRÍNYI, Imre (2022)
Miért írunk egyáltalán egy 19–20. század eleji filozófus „életműképződésének”konstellációiról? Vajon melyek azok a filozófiai jelentőségűdolgok az európai és a magyar filozófia történetében, közelebbrőla böhmi életmű környezetében és vele kapcsolatban, amelyek megérdemlik,hogy egy monográfiában foglalkozzanak vele? Elsősorbannem az a kérdés, hogy önmagukban miről szólnak Böhm művei (erremár igyekeztem máshol válaszolni), hanem az, hogy hogyan, milyenkonstellációkban nyerték el a „filozófiatörténetben” és a kulturális emlékezetbenazt a többletjelentést, amellyel a „böhmi életmű” szintagmamozzanataiként rendelkeznek? Milyen értelmezési lehetőségek vagylehetetlenségek, társadalmi és szakmai nyilvánosságbeli igények ésértelmezői stratégiák formálták hivatkozási alappá Böhm alkotásaitaz életművé válás során, az interpretációk játékában? Kik voltak éskik vagyunk, mi, a böhmi filozófia befogadói, milyen önértelmezéstés „értelmezői teret” szövünk, alakítunk a recepció által?