Biserica Ortodoxă şi societatea românească în anii Marelui Război - Şcolile teologice din Banat şi Arad - FERCIUG, Silviu Ionel (2022)
Lucrarea de față propune un demers istoriografic prin care se încearcă o completare a istoriei națiunii române dinlăuntrul statului dualist, un capitol nou al istoriei ecleziastice circumscris în mod special cercetării istoricilor laici. Demersul întreprins, chiar dacă pe ansamblu propune o viziune pozitivistă, în fapt acesta prezintă și o opțiune imagologică, un excurs istoric asupra mentalităților timpului, sintetizat în așa-numita istorie trăită. Primul Război Mondial a beneficiat în ultima perioadă de o preocupare accentuată în istoriografia străină și românească, înregistrându-se astfel o multitudine de lucrări și studii asupra acestei teme.