Elemente teoretice și aplicative ale didacticii jocului - VICOL, Marta (2023)
Învățarea, munca și creația nu s-ar realiza în afara jocului, după cumacesta nu poate să nu fie purtătorul principalelor elemente psihologice deesență neludică ale oricărei ocupații specific umane. Utilizarea jocurilorreprezintă una dintre principalele tendințe ale diversificării metodologieididactice, ca expresie a creșterii nevoii de eficiență a actului educativ, pusfață în față cu cerințele tot mai exigente ale unei lumi în continuă schimbare.Ca expresie a dorinței de permanentă modernizare a strategiilor didactice,asistăm astăzi la o reconsiderare a jocului ca metodă activă, eficientă șicorespunzătoare particularităților de vârstă ale preșcolarilor și școlarilor. J.Piaget (1971) precizează că „toate metodele active de educație ale copiilor cersă li se furnizeze acestora un material corespunzător pentru ca, jucându-se,ei să reușească să asimileze realitățile intelectuale, care altfel, rămânexterioare inteligenței copilului”. Metodologia diversificată, îmbinareadintre activitățile de învățare în grup, sub formă de joc, cu activitățile demuncă independentă reprezintă o cerință primordială în educație.