Spicilegium Philosophicum - SISERMAN, Dan; TAT, Alin (2023)
Se vorbește îndeobște mai mult despre un spirit al timpului (Zeitgeist)și amprenta acestuia asupra modului în care noi înțelegem și reflectămlumea – asemenea cerului, al cărui joc de lumini și umbreoferă un contur de culoare lucrurilor. Nu trebuie însă să uităm soluldin care ideile încolțesc și spiritul locului (Raumgeist) care le‐a animatcreșterea. În acest orizont au loc întâlnirile, împlinirile, speranțeleși dezamăgirile care ne edifică ca oameni și ne orientează busolacăutărilor filosofice și spirituale. Există roade pentru care dăm socotealăîn secerișul vieții de zi cu zi și există resturi de care recolta zileinu pare să ia seama – aparent neînsemnate pentru logica zilei, acesteresturi de roade sunt tocmai cele care la urmă, la apus, dau sens întregiistrădanii. Avem sarcina existențială de a nu lăsa iarna vieții săse aștearnă pe resturile rămase în urma secerișului. Acesta este și imboldulvolumului de față, care se dorește a fi un spicilegium, care înlimba latină înseamnă „un mănunchi de resturi de spice rămase înurma recoltei”. Așadar, o antologie de paisprezece texte filosofice dediferite dimensiuni și subiecte, dar care reprezintă expresia unei comunitățide cercetători, profesori, doctoranzi și pasionați de filosofieaduși împreună de filosofia studiată sau trăită cândva la Cluj‐Napoca.Chiar dacă este compus din texte eterogene, cititorul atent alacestui volum va putea sesiza cum spiritul acestui loc subîntindetoate tematizările: propensiunea față de idealism, profunzimea psihanalizei,subtilitatea fenomenologiei, pasiunea realist speculativă șifervoarea căutării autentice a binelui, adevărului și frumosului înlume, în gândire și artă sunt predispozițiile care însuflețesc și textelede față.Dorim ca acest volum să fie dedicat filosofului clujean Virgil Ciomoș(n. 1953), profesor emerit al Departamentului de Filosofie dincadrul Universității Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca, căruia îi aducem un gând de recunoștință și apreciere nu numai pentru faptul că acoordonat realizarea a mai multor texte cuprinse între aceste coperte,ci în primul rând pentru că prin pasiunea și profunzimea cucare a profesat filosofia a influențat într‐un mod deosebit de fecundorizonturile de dezbatere ale filosofiei românești timp de mai multegenerații.