A társadalomtudományok harminc éve a Partiumban. A Partiumi Keresztény Egyetemen 2021‐ben szervezett jubileumi konferencia kötete - GÁL, Katalin; PÁSZTOR, Rita (2023)
A meghatott ság és a sok jó emlék cikázásaa fejemben nyilván annak szól, hogy volt ez a 30 év. Az a megkeresés egy augusztusinapon (1991) olyan ajánlatt al, ami hihetetlennek tűnt: részvételt ajánlott atok nekünkBéres Csabával egy új szellemi központ megteremtésében; és ami engem illet, 25 éveslehetőséget is az értelmiségképzésben – gyönyörű feladat, kaland, kihívás. Romániábanmagyar egyetemistáknak, magyar szóval („jó szóval” – hogy József Att ilát idézzem)tudást, szemléletet adni, hivatásra felkészíteni. Béres Csaba a mai ünnepet nemérte meg. Később csatlakozott hozzánk Márton Sándor kollegánk is. Egyszer voltunkCsabával alapítók saját tanszékünk létrehozásában, de a kett ő nehézségi foka nemösszehasonlítható. Mint a rábeszélésben elhangzott : „se pénz, se paripa, se fegyver”,még az épület sem biztos. S lám, itt vagyunk. Meghatározó intézmény lett a PartiumiKeresztény Egyetem határon innen és túl. (Popper Péter írja, hogy nemzedék belépésea társadalomba 30 év. Így léteznek a harmincasok, a hatvanasok, a kilencvenesek.). Hajól számolom, beléptek a következők, sok sikert nekik, nektek.