Ortodoxie şi catolicism în viziunea Părintelui Wladimir Guettée (1816‐1892) - PLATON, Ana (2023)
Wladimir Guetée, fost preot romano-catolic convertit la ortodoxie, francez de origine, teolog şi mare istoric al secolului al XIX-lea, s-a născut la 1 decembrie 1816 la Blois, Franţa, din părinţi creştini şi a trecut la cele veşnice în ziua de 8 aprilie 1892, în Paris. A fost un elev neobosit, care a reuşit să îşi finalizeze studiile liceale la seminarul din Blois, timp în care, în comparaţie cu alţi tineri de vârsta sa, el a ales să-şi îmbogăţească mintea prin lectură. La o vârstă fragedă, după absolvire, Wladimir Guettée a fost numit preot în satul său natal, unde, și-a continuat studiile şi cercetările, iar mai târziu a fost mutat la Paris.