Internetul şi reţelele de socializare online ca provocări actuale pentru morala creştină - GABOR, Bogdan Viorel (2023)
Internetul și rețelele de socializare joacă un rol deosebit de importantîn viața și activitatea noastră cotidiană, mai cu seamă atunci când obișnuimsă exploatăm la capacitate maximă toate resursele și toate funcțiile acestuimijloc tehnic. Folosit, în principiu, pentru informare, comunicare și pentrudivertisment, internetul sau spațiul digital, așa cum este frecvent denumit,reușește să capteze, să stârnească și să antreneze atenția și curiozitateaomului, direcționându-le uneori spre scopuri negative, ceea ce din punct devedere moral, reprezintă un dezavantaj sau chiar un pericol pentru viațaduhovnicească. Problemele devin și mai accentuate atunci când internetul,ca mijloc tehnic de socializare și informare, preia din activitățile noastre și leînlocuiește, dând naștere unor obiceiuri ce ne afectează pe termenîndelungat. Deseori, în spațiul digital oamenii sunt puși în fața unorprovocări importante, care presupun un răspuns imediat, iar puterea dedecizie le aparține în cea mai mare măsură. De fapt, încărcătura morală aactelor este determinată de atitudinea bună sau rea, morală sau imorală, pecare o adoptăm. Navigarea pe internet sau alte activități săvârșite în acestspațiu sunt fapte care capătă valoare morală pozitivă dacă vor fi conformecu legea morală creștină. Conștiința morală sănătoasă a fiecăruia, libertateade alegere și scopul pentru care utilizăm rețeaua globală sunt elementele carepăstrează controlul și sunt cele care delimitează aspectele pozitive șinegative. Pentru a administra tot ceea ce se petrece în spațiul digital avemnevoie de criterii solide, norme și metode de discernere, adică de totinstrumentarul pe care morala creștină îl pune la dispoziția noastră.