Sfântul Luca. Apostol, istoric și evanghelist (vol. III) - TOFANĂ, Stelian; BENEA, Nicolae Olimpiu; NEACȘU, Ovidiu M. (2023)
Al treilea volum din seria de volume dedicată Sf. Luca cuprinde 14contribuții științifice alcătuite de cadre didactice universitare,doctori și doctoranzi la disciplina Noul Testament, continuând să analizezeaspecte importante (istorice, exegetice, teologice) cuprinse în cea de-a treiaEvanghelie a Noului Testament sau în Faptele Apostolilor. Cronologiaredactării Evangheliei după Luca, întâlnirea ultimă a lui Iisus cu ucenicii,nașterea lui Iisus, relatată în narațiunea lucanică, sunt doar trei teme cucaracter istoric care stârnesc curiozitatea lectorului, dar care și incită la oîntrebare legitimă: de ce, spre exemplu, cronologia redactării Evanghelieidupă Luca este o temă ce apare în volumul III și nu în primul volum?Răspunsul, cred, este simplu: pentru că cei doi coordonatori au dorit maidegrabă să sublinieze, prin aceasta, legătura strânsă între toate cele treivolume, unitatea lor tematică și mai puțin să urmărească o înșiruirecronologică a aspectelor analizate.