Faţă în faţă. Actorul şi regizorul în castingul teatral - ALDEA, Diana Antoaneta (2023)
Fiecare audiție reprezintă, la un anumit nivel de înțelegere, întâlnirea dintredoi artiști al căror scop comun este spectacolul de teatru. Este momentul încare are loc primul schimb de informații, primul pas spre cunoașterea reciprocă.Relația de subordonare, în cadrul căreia regizorul este autoritatea dominatoare,unica legitimată să conducă procesul de creație, să‑l coordonezesau să‑l cenzureze, fără ca actorul să poată contribui în mod hotărâtor, semanifestă, în anumite proiecte, încă din timpul castingului. Poate actorul, larândul său, să‑l inducă în eroare pe regizor, preluând controlul, manipulându‑loarecum? Sau, mai degrabă, se poate vorbi despre un parteneriat, undialog între egali, un raport în cadrul căruia trebuie să ții seama de celălalt,de ofertele lui creatoare, de comportamentul său, iar acceptarea sau refuzulcolaborării e un drept al ambelor părți? Întrebări cum sunt cele de mai sustrebuie corelate cu o altă premisă a acestei lucrări, legată de caracterul eminamentecreativ al castingului, a cărui desfășurare îți permite să intuieștipersonalitatea artistică a regizorului, interesele sale de creație, căutările sale,maniera sa de lucru, informații care prefigurează deja atmosfera repetițiilorviitoare.