Elite, societate și putere (secolele XVI-XX) - DAMEAN, Sorin Liviu (2023)
Tematica studiilor cuprinse în volum este una foarte vastă și se circumscrie sferei elitelor, ca partedistinctă a societății, precum și la nivelul interacțiunii acestora cuputerea, cu precădere în spațiul românesc. Sub aspect cronologic,tematica acoperă secolele XVI-XX, iar din punctul de vedere alconținutului se regăsesc aspecte istorice de ordin politic, religios,militar, constituțional, comercial, despre influența vestimentațieiasupra imaginii identitare, despre tentațiile spre autoritarism alefactorilor decizionali, și, nu în ultimul rând, despre rolul jucat deanumite personalități care au făcut parte din categoria elitelor. Așacum se va putea observa, nu a fost neglijată nici analiza asupramodului în care sunt percepute astăzi arhivele, ca instituțiipăstrătoare ale mărturiilor istorice documentare din trecut, dar șiîn raport cu puterea. Este, până la urmă, un adevărat periplu prinlabirintul istoriei, care demonstrează necesitatea și utilitateacunoașterii trecutului.