Universul teatral bucureştean şi politicile culturale după 23 august 1944; Amurgul teatrului burghez; Prin furtunile realismului socialist - SINIGAGLIA, Lucian (2023)
Lucrarea (...) este rodul unui efort întinspe mai mulți ani de scoatere la lumină și valorificare, din tenebrele greude accesat ale arhivelor românești, a documentelor referitoare la felul în carea evoluat viața teatrală românească în cea mai tulburată, critică, perioadă asecolului XX: cea de instaurare a comunismului. Actualul volum – pe carel-am dori cel dintâi dintr-o serie work in progress – reunește studii substanțiale,întinse pe perioada 1945–1950, dar cu referiri necesare, atunci când ecazul, și la evenimente ulterioare. Primul lucru care merită subliniat aici estefaptul că, metodologic, cercetătorul-autor reușește să producă o contextualizarepolitică și socială a actelor artistice, îmbogățind astfel cu informații șicomentarii revelatorii bagajul, altminteri sărac, al istoriografiei teatrale dedicateacestei întunecate etape.