A rendezői döntések filmelméleti : esztétikai megalapozása és gyakorlati rendszere - FELMERI, Cecilia (2023)
Egy film készítése egy sor gyakorlati probléma megoldását jelenti: hovahelyezem el a színészeket és azokat a tárgyakat, amelyeket fontos, hogy lássona néző az adott jelenetben? Hova helyezem el a kamerát? Milyen képkivágásbanfilmezek? Milyen objektívvel? Mikor vágok? Ki játsszon el egy szerepet?Az ezekre – és ehhez hasonló kérdésekre – adott válaszok pedig nemcsaktechnikai szempontból érdekesek, hanem minden döntésnek esztétikai, a filmstílusára kiható következményei vannak, amelyek egy adott filmtörténeti kontextusbanérvényesülnek, és végső soron meghatározzák a befogadó, a nézőélményeit. Amikor ezekre a kérdésekre keresik a választ, akkor a filmkészítőknekegy nagy palettányi standard eljárás és szabály áll a rendelkezésérea saját nemzeti filmiparukból vagy a nemzetközi hagyományokból, amelyeksegítségével megoldhatják a problémákat.