Anuarul Institutului de studii italo-român XVIII. Annuario dell’Istituto di studi italo-romeno XVIII - MÂNDRESCU, Gheorghe (2023)
Războiul declanșat la 24 februarie 2022 prin care Rusia încerca să cucerească Ucrainapornită pe drumul consolidării conștiinței naționale, după înglobarea în imperiul Moscovieidin timpul lui Bogdan Hmelnițki (1654), după încercarea lui V. I. Lenin de a consolidaputerea bolșevică prin așa-zisul „drept la autodeterminare” urmat de războiul civil,după Holodomorul prevestit de scrisoarea lui Stalin către Kaganovici din 11septembrie 1932 (vezi Google, The Soviet Story – sacciv''s weblog) care a ucis milioane deucraineni , cele ce se petrec sub ochii noștri pot fi înțelese altfel. Volumul actual adaugănoi studii pentru cunoașterea istoriei în care este implicată intervenția imperiului țaristo-sovietic care de la declararea de către Petru cel Mare a imperiului Rus la 22 octombrie1721 (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/imperiul_rus) a influențat direct viața, istoria asute de milioane de oameni ai Europei și nu numai.Ne continuăm prezentarea cercetărilor istoricilor italieni și români care ilustreazăevenimente care au marcat evoluția istoriei societății românești în ansamblul europeandin epoca modernă și contemporană, mai puțin sau deloc cunoscute.