Introducere în fenomenologia religiei - VELASCO , J. Martín (2023)
Cumpărați cartea în format tipărit.Traducerea de față este un omagiu adus unuia dintre cei mai importanți filozofiai religiei din a doua jumătate a secolului XX, dar și unui prieten excepțional,Juan Martín Velasco. L‑am avut profesor, la Seminarul Conciliar din Madrid,în anul universitar 1991‑1992. Preda fenomenologia religiei, materia care înlocuiseapologetica. După Conciliul Vatican II (11 octombrie 1962 – 8 decembrie1965), învățământul catolic și‑a modificat, benefic, structura și substanța.Apologetica, socotită anacronică, a fost înlocuită, gradual, cu filozofia religieisau, în cazul de față, cu fenomenologia religiei, accentul fiind pus nu pe sublinierea„superiorității“ catolicismului față de alte religii sau confesiuni, ci peînțelegerea comparativă a fenomenului religios („comprehensiunea“, dupăMartín Velasco). Termenul însuși „religie“, simțit ca restrictiv, e înlocuit cu „sacrul“,înțeles ca „ambitus“, sferă sau nivel de realitate generat de Misterul divin.Misterul, punctul central, de foc al sacrului, rămâne insondabil rațiunii, „antenelor“strict umane. El se manifestă însă prin hierofanii (termen eliadesc preluatde teologul spaniol), determinând anumite atitudini religioase și creând,de‑a lungul timpului, expresii religioase (cult, instituții etc.). Aceste noțiuni, pelarg explicate și exemplificate, structurează volumul de față, devenit, încă de laprima ediție (1978), nu doar manualul seminariștilor și studenților catolici dinlumea hispanică, ci și un bestseller. (Cristian Bădiliță)