Sisteme rurale durabile și sustenabile. Studii de agro-economie și antropologie rurală - BRUMĂ, Ioan Sebastian (2023)
Există o serie de reprezentări ale spațiului rural, reprezentări care seconstituie ca imagini ale înțelegerii lumii de pe o poziție urbanocentristă. Astfelde reprezentări se impun mai ales în baza unor sensuri pe care le dăm relațieidintre lumile rurale și lumile urbane. Dar, în cele din urmă, ca orice reprezentăricare devin dominante, ele transcend relația care le-a dat naștere și ajung săformeze discursuri autorizate în înțelegerea lumilor rurale ca atare. Altfel spus,ele se deplasează dincolo de orice relație practică sau simbolică pe care lumilerurale le-ar putea dezvolta cu lumile urbane și devin repere ideologice ale ceeace numim astăzi urbanocentrism. Pe de altă parte, aceste reprezentări nu suntaltceva decât efecte colaterale ale unor discursuri care nu au fost supuse unorexerciții critice de înțelegere.