Implicarea României în criza arabo-israeliană : (1967-1989) - NISTOR, Roxana Georgiana (2023)
Cumpărați cartea în format tipărit.Din 1948 și până în zilele noastre conflictul arabo-israelian continuă să monopolizeze agenda internațională și să împartă opinia publică în pro și contra. În demersul lor de a atrage cât mai mulți susținători, statele beligerante au realizat alianțe, s-au implicat în alte conflicte regionale și au transformat Orientul Mijlociu într-o adevărată bombă cu ceas gata să explodeze la cele mai mici trepidații. Perioada, 1967 – 1989, analizată pe parcursul acestei lucrări corespunde cu perioada marilor transformări pe plan politic ale statelor implicate în conflictul arabo-israelian. Cele patru evenimente majore (războaiele din 1967 și 1973, semnarea Acordurilor de la Camp David din 1978 și războiul civil libanez care a culminat cu invazia Israelului în Liban) prezentate pe parcursul lucrării reprezintă pilonii de bază ai înțelegerii stării de fapt actuale din Orientul Apropiat și prin extensie din Orientul Mijlociu. De asemenea, perioada aleasă pentru construirea acestei lucrări corespunde cu perioada în care România s-a implicat activ în găsirea unei soluții pentru rezolvarea conflictului.