Cercetări actuale în formele şi mediile expresive : teorii şi practici artistice - IACOB, Bogdan; POP, Tereza (2023)
În aprilie 2011 mass media occidentală relatează că renumitul artistchinez Ai Weiwei a fost arestat în Beijing de autorități (Branigan și Watts2011; Richburg 2023), aparent sub acuzația de subminare a puterii de stat,într-o acțiune mai largă de aducere sub control a vocilor critice la adresaregimului. Detalii cu privire la anchetă date publicității de presa aliniatăregimului arată, însă, că, într-o țară în care „nu există dizidenți” (Barmé 2011), Ai a fost reținut și anchetat pentru infracțiuni economice ale companiei pecare o fondase (numită „FA KE”) și de moravuri (bigamie, răspândire deimagini pornografice) (Eimer 2011; Sui-Lee 2012). Este, de fapt, modul deoperare obișnuit al autorităților de anchetă și urmărire, cunoscut și din alteregimuri totalitare, prin care erau evitate acuzele de încălcare a drepturiloromului (Jim 2013:47). După 81 de zile de detenție și interogatorii într-o locațiecare nu a fost dezvăluită public, Ai va fi cercetat în continuare sub arest ladomiciliu pentru aceste infracțiuni pentru încă un an, fiind în cele din urmăamendat pentru infracțiuni economice cu o sumă importantă (Întregulproces este documentat de Ai Weiwei, devenind ulterior producțiacinematografică „The Fake Case” Johnsen 2013).