Istoria și viitorul unei Biserici – reflecții la 75 de ani de la intarea BRU în catacombe – - BUZALIC, Alexandru; POPESCU, Ionut (2024)
Suferințele și martiriul Fericiților Episcopi s-a transformat din lacrimi, întristareși durere în triumful biruinței și primirea cununii muceniciei prin beatificarea lor decătre Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj (2 iunie 2019). Timpul catacombelora însemnat pentru Biserica Română Unită o pagină de istorie scrisă prinviețile celor ce au intrat în rezistența împotriva regimului totalitar, episcopi, preoți,călugări, călugărițe și credincioși laici și-au manifestat credința în Hristos și aurămas fideli misiunii de refacere a unității dintre Biserici și au slujit pe altareimprovizate în casele care deveneau semnele prezenței lui Dumnezeu într-o lumeostilă care dorea să întemnițeze și speranța din sufletele oamenilor ca să-i țină înrobie. Aceste unghere, în care un pahar sau o farfurie simplă puse sub un crucifixdeveneau adevărate vase liturgice în care se cobora Isus întrupându-se în SfântaEuharistie în timpul Sfintelor Liturghii celebrate pe ascuns. Acele case au fostadevăratele catedrale în care Mântuitorul și-a revelat măreția! Această amintire atrăirii credinței în perioada de restriște a fost pusă pe pânză de Doamna AlexandraBelciug, artist plastic și martora acelor ani, a cărei pictură am ales-o – cu permisiuneaDumneaei – pentru afișul evenimentului și pe coperta cărții de față. Este oimagine care ne trimite spre o călătorie în timp...În acest timp al catacombelor din istoria recentă