Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban. – A XII. Tudományos ülésszak előadásai - BARABÁSI, Tünde; DOSA, Zoltan; PÉTER, Lilla; SZANTO, Biborka (2024)
A Koragyermekkori nevelési curriculum 2019-es megjelenésekor szembetűnő módosulásnak minősült, hogy az új oktatáspolitikai doku- mentum nem csupán az óvodás korosztály nevelésével és fejlesztésével kapcsolatosan nyújt támpontokat és iránymutatást, hanem azt kiterjeszti a bölcsődés korosztályra is. Mindez sejttette azokat az oktatási rendszerre vonatkozó szerkezeti változásokat, amelyek 2021-2022-ben teljesedtek ki. A tanulmány az oktatási rendszerbe ágyazott bölcsődei nevelés által kiteljesedő koragyermekkori nevelési intézményrendszer változásából adódó jellemzőket és a két szint sajátosságait mutatja be a tanulási te- vékenységek típusára, ezek sajátos jegyeire fókuszálva. Fontos a bölcső- dei és óvodai tanulási tevékenységtípusok egyező és különböző jegyeit tudatosítani, annál is inkább, hogy lényeges sajátos fejlesztési igények is mutatkoznak a koragyermekkor két szintje tekintetében az egyező ele- mek mellett is.