Economia și finanțele sportului. Particularităţi europene - PĂUNA, Răzvan-Dorel (2024)
Sportul nu e o doar o distracție, ci mai mult decât atât. Laturile din care poate fi privit sunt numeroase. El poate fi văzut în cele mai multe cazuri, de către practicanți, ca o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. Dacă privim însă prin prisma unor specialiști, lucrurile se complică. Dinspre sistemul medical, el se vede ca o modalitate practică de a aduce mai multa sănătate publică, prin scăderea incidenței sau gravitații unor afecțiuni: diabet, obezitate, hipertensiune, depresie, etc. Dinspre sociologi el se vede că o oportunitate de a rezolva sau ameliora unele probleme ca incluziunea socială, discriminarea, identitatea personală în societate etc. Dinspre economiști, sportul se vede adeseori ca o piață de produse și servicii sau ca un sector economic. Viziunea aceasta este justificată prin relațiile lui cu comerțul, fiscalitatea sau investițiile publice și private.