Dezvoltarea ştiințelor socio-umane din România - între tradiţie şi digitalizare: paradigme, personalităţi, reforme, context socio-politic şi cultural - PRODEA, Cosmin; ALBULESCU, Mirela (2021)
Ideea de bază de la care pornește acest demers de cercetareconstă în faptul că educația, școala superioară care trebuie săpregătească generațiile viitoare trebuie să se implice în societaterăspunzând astfel necesităților ei. Universitatea are misiunea de a fiacel focar al cercetărilor originale care să servească educațieigenerațiilor viitoare și, implicit, societății în ansamblu. Elementulcomun studiilor din acest valoros volum constă în faptul că autorii auînțeles că au o datorie fundamentală față de viitoarele cadre didacticepe care le pregătesc și, prin aceasta, o datorie sacră față de societateaîn care vor funcționa actualii studenți. Textele din volumul de fațăconfigurează temelia funcționării activităților didactice din cadrul departamentului bazată pe triada de aur: cercetare – predare ‐ popularizarea științei.