Erminia reprezentărilor artistice bizantine I. Sărbătorile Maicii Domnului (de la Vestirea Nașterii la Izvorul Tămăduirilor) - TRIF, Claudia-Cosmina; CHIRILĂ, Ioan (2024)
Marea majoritate a evenimentelor reprezentate în edificiul de cult se inspirădin Sfânta Scriptură. Ca atare, am considerat că este indicat să punem la dispozițiapictorului o expunere narativă a episodului biblic pentru a avea acces la textul sursăpe care se fundamentează reprezentare sa artistică. Intenția noastră a fost aceeade a-l familiariza pe pictor cu detaliile scripturistice ale evenimentului. Astfel că,nu am dezvoltat un demers exegetic în adevăratul sens al cuvântului, ci am pusanumite accente specifice actului interpretativ doar acolo unde se impunea o astfelde abordare. Acolo unde s-a impus am făcut apel și la literatura apocrifă pentru aoferi pictorilor textul suport care stă la baza evenimentului pe care aceștia urmeazăsă-l reprezinte artistic. Pentru acest gen literar am folosit cu precădere ediții criticepentru a prezenta un mesaj cât mai acurat din punct de vedere științific.