Erminia reprezentărilor artistice bizantine III. Patimile Domnului (de la Tocmirea vânzării până la Punerea în mormânt) - CHIRILĂ, Ioan; SOLOMON, Gabriel Ștefan (2024)
Icoanele, prin înseși natura lor, sunt menite să facă parte dintr-un circuitliturgic în care edificiul de cult deține un rol dominant. În cadrul locașului derugăciune, imaginea și cuvântul rostit/cântat trebuie să fie într-o deplină armonie șiinterdependență. Din acest considerent se impune să corelăm arta iconografică cuimnografia pentru a desluși cu mai multă acuratețe mesajul teologic al vizualului.Prim urmare, perspectivele liturgice vin în completarea primelor două structuri,conturând modul de experiere și mărturisire a realităților spirituale în cadrul eclesial.În cadrul demersului nostru am făcut apel la cântările cele mai reprezentativeale unei sărbători pentru a întregi detaliile deja menționate. Aceste cântări sunttroparul, condacul, icosul, dogmatica glasului de la slujba Vecerniei și luminânda.Această selecție a fost determinată de conținutul sintetic și teologic pe care acesteimne îl promovează. Acolo unde s-am considerat de cuviință am făcut apel și la altecântări din cadrul ritualului Vecerniei și Utreniei sau din imnul Acatist.